Home>Prof. Dr. Alexandru Vladimir Ciurea

Biography

Profesor Doctor Alexandru Vladimir Ciurea absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” in anul 1964, obtine prin concurs national, post de medic secundar in anul 1967 la Spitalul “Gheorghe Marinescu” in Clinica de Neurochirurgie. De peste 56 ani, domnia sa si-a desfasurat intreaga activitate, neintrerupta, doar in domeniul neurochirurgiei – activitate clinica, operatorie, stiintifica, de cercetare si de activitate in domeniul de organizare al sistemului de sanatate; avand la active peste 24.000 de operatii neurochirurgicale.

Aceasta activitate si-o desfasoara si in prezent in cadrul Spitalului Clinic Sanador, unde este si Director Stiintific din anul 2012. Profesor Doctor Alexandru Vladimir Ciurea a reusit dotarea blocului operator neurochirurgical la cel mai inalt nivel (neuronavigatie si microscop operator Kinevo 900). In invatamant, Prof.dr.A.V.Ciurea a parcurs toate etapele necesare de specializare in neurochirurgie, prin concurs, obtinand titlul de Sef de Lucrari – 1991, Conferentiar – 1993, Profesor de Neurochirurgie – 1997, la UMF “Carol Davila” din Bucuresti. In perioada 1999-2010 a fost seful Clinicii de Neurochirurgie in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti (denumire complete realizata in anul 1999-2005 atunci cand a fost Director General). A continuat in dezvoltarea acestei specialitati in Bucuresti si in tara. Sub directa sa conducere, proiectare si cu ajutorul direct al Ministerului Sanatatii, se realizeaza primul “CENTRU DE EXCELENTA IN DOMENIUL NEUROLOGIEI SI NEUROCHIRURGIEI” din tara, inaugurat oficial in anul 2005. Acest Centru de Excelenta a creat toate conditiile de integrare europeana in specialitatea dificila a neurochirurgiei, avand dotarile necesare clinice, operatii sim mai ales neuroimagistice. De remarcat in acest Centru de Excelenta a fost implementata aparatura complete de Gamma Knife Surgery (GKS), care functioneaza si in momentul de fata, in parametrii internationali – la acea data fiind printre putinele aparate din Europa. Domnia sa a obtinut prin concurs, titlul de Cercetator Stiintific gardul I, in anul 2009 (MSc) si a coordonat 18 proiecte nationale de cercetare. Un alt rol important l-a avut domnia sa, atat la nivelul Capitalei, reusind implementarea si dezvoltarea neurochirurgiei in Spitalul Universitare de Urgenta Elias, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, dar si in tara, departamentele de neurochirurgie din cadrul Spitalelor Judetene din Brasov, Oradea, Pitesti, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt, Ploiesti, etc. In toata perioada, cat a fost Presedintele Societatii Romane de Neurochirurgie 1996-2006, dar si ca Presedinte de Onoare – prezent, domnia sa a continuat la dezvoltarea neurochirurgiei din Romania. A organizat multiple simpozioane, conferinte, congrese nationale si international, si un rol important in cursuri de pregatire neurochirurgicala (EMC – EDUCATIE MEDICALA CONTINUA), atat teoretice cat si practice, la cel mai inalt nivel.

Este conducator de doctorate din anul 1999 pana in prezent.

Domnia sa are o participare neintrerupta la activitatile neurochirurgicale europene si international, fiind ales ca si Vice Presedinte al WFNS (Societatea Mondiala de Neurochirurgie), in perioada 2005-2009, Membru si ulterior Presedinte al Nominating Committee, in perioada 2009-2013, respective 2013-2017, datoritta careia neurochirurgia romana are o recunoastere pe plan european si mondial.

Prof.Dr.Alexandru Vlad Ciurea este in editorial board la cele mai prestigioase reviste internationale de neurochirurgie (Neurosurgery – USA, World Neurosurgery - USA), etc. De altfel, Prof.dr.A.V.Ciurea este oublicist activ si formator de opinie la saptamanalul “Viata Medicala”, revista “Politici de Sanatate” si cotidianul “Romania Libera”.

Ca recunoastere a activitatii sale, Prof.dr.A.V.Ciurea a fost ales ca si membru in mai multe Academii interne si internationale, precum Academia de Stiinte Medicale (2009), Membru Titular in Cadrul Academiei de Stiinte Medicale din New York, Membru Fondator al Academiei Multidisciplinare Neurotraumatologica (2004); Membru Titular al Academiei Braziliene de Neurochirurgie (2007); Mentionam faptul ca Dl.Prof.Univ.Dr.Alexandru Vladimir Ciurea a fost ales Membru de Onoare al Academiei Romane (2022).

Este detinator a 8 titluri de Dr Honoris Causa, in diferite universitati din tara, cat si din Chisinau (Republica Moldova).

A fost decorat cu Ordinul National – Serviciul Credincios, in gradul de “Comandor”, oferit de catre Presedintele Romaniei, in anul 2000 iar in luna noiembrie 2019, decorat de asemenea cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de “Cavaler” , oferita de catre Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis, toate acestea reflectand personalitatea neurochirurgicala si academica a domniei sale.

Referitor la publicatiile stiintifice, Prof dr A.V.Ciurea realizeaza 40 de monografii, ca autor principal, dintre care 27 de monografii in domeniul neurochirurgiei, 5 monografii in Managementul Sanatatii si 3 in domeniul atat de discutat al nocivitatilor e-urilor si in domeniul stiintific; Astfel, a coordonat publicarea Tratatului de Neurochirurgie, Editura Medicala, in doua volume, aparut in anul 2010, respectiv in anul 2011 si a unor lucrari de importanta in neurochirurgia nationala: Patologie Neurochirurgicala Infantila alaturi de Arseni C, Horvath la Editura Academiei RSR, Bucuresti, 1980 – primind de asemenea pentru aceasta publicatie Premiul „Gheorghe Marinescu” acordat de catre Academia Romana. De asemenea relevam si alte publicatii: Traumatologie Cranio-cerebrala, Editia I (2006), Actualitati in tumorile intracraniene (2011).

De asemenea, mentionam 18 carti ca si autor in colectiv, publicate in Romania.

Mentionam de aseemenea realizarea a unui numar important de articole indexate ISI Thompson (171), PubMed (121) si BDI (79), avand indicele Hirsch 26, conform Google Academic si 17 conform Scopus.

Din datele evaluate, remarcam ca Prof.dr.A.V.Ciurea, reuseste o publicatie de exceptie, in Editura NOVA, New York, direct in limba engleza, impreuna cu Dr Stefan Iencean, si anume “Intracranial Hypertension” (2009) si multiple capitol in 8 monografii neurochirurgicale, publicate tot in strainatate.

Nu in ultimul rand, relevam cele doua brevete OSIM care incununeaza activitatea de cercetare a Domnului Prof.dr.A.V.Ciurea, primul fiind “Drenajul Unishunt” care isi gaseste si actualmente perfecta incadrare si utilizare in cazurile neurochirurgicale, iar cel de-al doilea “Anatomia Ascunsa din Opera lui Michelangelo”.

2023 BRAIN. All rights reserved.